De ReisRidders

 

 

pagina 1     pagina 2

pagina 1

 

pagina 2

 

21 mei. Van Cirali naar Antalya

 

 

 

Antalya haven

Antalya panorama haven

 

 

 

We rijden over de D400 naar Antalya. 12km ervoor moet er een camping zijn, het zijn helaas allen parkeerplaatsen, waar je niet mag overnachten. Dan ineens zien we Hotel Denize en camping. Hier kunnen we staan op een prachtig Bungalowcomplex. Het is eigenlijk geen camping maar alleen bungalows. We mogen er voor een nachtje staan en er wordt zelfs een bungalow aangeboden.

Na de lunch pakken we de dolmus, die ons naar de stad brengt met vele omwegen. Het duurt bijna 1 uur. ( de volgende dag zien we, dat het gemakkelijk op de fiets te doen is, langs stranden en super lange boulevard)

 

 

 

Theeterassen

 

Vanaf de busstop lopen we langs een lange wandelpromenade naar de haven. Hier vanaf theeterrassen heb je prachtig uitzicht op de haven, die een stuk lager ligt. Hier hebben ze iets op gevonden. Je kan met een doorzichtige lift naar beneden. We wandelen langs vooral rondvaartboten en kijken er rond, drinken iets op een terras en gaan langs alle bezienswaardigheden: de gecanneleerde Minaret, het symbool van Antalya; de Klokkentoren; de Hidirlik Toren, met een prachtige omgeving en uitzicht; het Karaalioglu met halsbandparkieten, maar die waren gevlogen; de Poort van Hadrianus uit het jaar 130; de afgesneden Minaret via allerlei smalle gezellige straatjes. Het is een super dag, wel wat bewolkt maar prima om een stad te bekijken. We eten kebab op een terras met uitzicht. Via veel hulp van iedereen die in de dolmus zat de weg terug gevonden t, want niemand kent Park Denizer. Het is wel leuk, hoeveel mensen zich inzetten om je te helpen. Rond 20.30u weer terug bij de camper, het is dan al donker.

 

 

 

 

diaserie Antalya

Diaserie Antalya

 

 

22 mei. Van Antalya naar Side

.

 

de eerste file

 

 

Orleander struiken langs de weg

 

Na een goede nachtrust met een enkele mug rijden we verder via de D400 richting Manavgat. Ho, ho, vandaag de eerste keer in Turkije, dat we in een file komen, deze wordt veroorzaakt door wegwerkzaamheden. We doen over 18km 1uur. Dat is balen, maar helaas. De D400 is trouwens een prachtige weg niet zo zeer van het landschappelijke maar je rijdt over het algemeen door een bloemenzee van Orleander. De weg kronkelt zich dan weer door de bergen dan weer pal langs de kust. 

Kopen onderweg alweer aardbeien, daar staan vele stalletjes van.

We moeten het geld op de grond gooien, dwz dat je de eerste klant bent en het dus zijn eerste verdienste van de dag is.

 

 

Diaserie Aspendos

Diaserie Aspendos

 

 

We rijden eerst naar Aspendos, een afslag van de D400.

Aspendos was ooit de oostelijkste stad van het koninkrijk Pergamum.

Nu trekt de stad vooral bezoekers door het prachtige Romeinse theater. Gebouwd in het jaar 162.Jaarlijks worden er in de zomer Opera en Balletfestivals gehouden. Er is ruimte voor 12.000 toeschouwers. Ook is er nog een opmerkelijk aquaduct en andere ruïnes te zien.

 

 

in het theater

 

We rijden door naar de geplande camping, maar daar is niks te zien en volgens een taxichauffeur is dat nog 22 km verder. Gelukkig hebben we ook nog een adres van een camping in Side en die is perfect. Het is een pension waar we alleen staan op een schaduwrijke plaats.

 

We pakken de fiets en het blijkt, dat de camping, precies bij het opgravingsgedeelte ligt en aan het begin van een superlang wandelpad (wel 5km of meer). We fietsen heel het pad af met alleen maar super Hotels, restaurants en stranden vol bedden. Deze tijd van het jaar is het niet overvol, maar gezellig druk. We worden op de terugweg aangehouden door 2 agenten, die ons vertellen dat we hier niet mogen fietsen, zelfs niet zachtjes. Dat is balen

Daarna rijden we nog naar de haven met gezellige terrassen en een super grote bazaar. Hier willen we nog een dag blijven.

Dit doen we dan ook en we genieten van het schitterende weer het  strand en de zee en ’s avonds van een heerlijk diner met uitzicht over de Middellandsezee. 

 

 

diaserie Side

Diaserie Side

 

  

 zaterdag 23 mei. Side.

 

Vandaag hebben we een rustdag, die bestaat uit zonnen op het strand, zwemmen, wandelen over de boulevard met zijn super grote Hotels. Iedereen loopt hier trouwens  met bandjes aan van de “All Inclusive”. Het is in sommige Hotels al flink druk. Het is weer erg warm en ik ben blij, dat we een tentje zien met een heerlijke verse jus d’ orange. Op de terugweg pakken we een lekker biertje, luieren daarna nog wat op het strand. Het is al laat als we ’s avonds naar het Restaurant gaan , waar Kees v. Tilburg werkt ( zo noemt hij zich voor Nederlanders, zeker wel eens in Tilburg geweest). Restaurant “Paradise” staat in  de Lonely Planet, als goed restaurant, dus willen we dat wel eens proeven. We nemen een visschotel met alles erop en eraan,  Turks brood, aardappeltjes en groente. Kees heeft niet gelogen, het smaakt werkelijk heerlijk, iets duurder maar dan heb je ook wat en niet te vergelijken met de Nederlandse prijzen.

 

24 mei. Van Side naar Alanya.

 

 

Onderweg langs een toeristische route via D400. Dit is niet v.w. het landschap, maar meer v.w. de toeristische plaatsen met luxueuze Hotels. Echt niet normaal, heel de zuidkant wordt vol gebouwd.

 

 

 

 

   

hotels onderweg

 

hotels onderweg

 

 

onderweg naar Alanya

 

In Alanya gaat de D400  bovenlangs en komen we na het centrum bij de boulevard. Wij gaan naar camping “Perle”, die 14 km buiten Alanya is. We hebben weer een goed plaatsje op de camping met zicht op terras en erachter het strand.

Na de lunch pakken we de fiets en rijden via een wandel- fietspad vanaf de camping tot de Rode Toren bij de Haven in Alanya. Het is wat licht bewolkt en niet echt helder weer, maar een prima temperatuur voor een fietstocht met stadsbezoek. . De kaap en het kasteel  van Alanya zijn al van verre te zien.       We fietsen en lopen langs de bezienswaardigheden.

Het drukste en meest bezochte deel is in en rond de haven Het is een moderne toeristenstad en was vroeger een vesting van piraten. In de haven is het een komen en gaan van piratenschepen, die je voor een half uur rondvaren.

Omhoog langs de kaap loopt een dubbele rij verdedigingsmuren die de citadel omsluiten. De haven wordt gedomineerd door de zeskantige Rode Toren van 35m hoogte. We hebben nog een rondtoer gemaakt met het toeristentreintje.

Het meeste hadden we al op de fiets en lopend gezien, maar het was wel lekker om ff te zitten.

 

 

 

diaserie Alanya

Diaserie Alanya

 

 

25 mei. Perle / Alanya.

  

We nemen alweer een rustdag om de  website verder bij te werken, de was te doen en om lekker te genieten van de zon en de zee.

We komen vandaag niet verder dan camping en 20m verder…. het strand.

Wat wenst een mens nog meer, dan genieten bij mooi weer!!!

 

26 mei. Van Perle/ Alanya naar Anamur.

de Middelandsezee zo blauw     onderweg    

 

 

 

 

 

 

bananen plantages onderweg

 

De route van vandaag is alleen over de D400, een gedeelte langs strand, een groot deel langs bananen plantages, die zich tot bij de zee uitstrekken. (Onderweg genoeg stalletjes om ze te kopen). Een deel langs bergen, waar de nodige bochten weer genomen moeten worden. En een stuk langs de bergwanden, boven de zee. Gevarieerd, maar wel inspannend!

Anamur wordt doorsneden door de D400 met het stadscentrum noord en  de haven zuid. Er zijn stranden en belangrijke schildpad broedplaatsen.

2 km oost van Anamur ligt het Marmure Kasteel, één van de best bewaard gebleven Kruisvaarders kastelen op de Turkse zuidkust. Nu worden er vaak films opgenomen.

Onze camping van vandaag ligt naast het Kasteel. Na de lunch bezoeken we het Kasteel. We lopen langs de voorkant naar binnen. Ze zijn het Kasteel aan het restaureren al 1 jaar lang en het is pas over 3 jaar klaar.

Een man roept ons en loopt met ons mee door het Kasteel. Hij roept niks anders dan “madame, kom”. Ik volg trouw en hij wijst precies de plekken aan,  om fotogenieke plaatjes te scoren. Echt geweldig!

Aan de andere kant kunnen we zo naar beneden en komen uit op de camping. We lopen daarna nog een stuk over strand en zien verschillende sporen in het zand die van een zeeschildpad zou kunnen zijn. Vanavond rond 22.00u kun je er misschien uit het water zien komen. Ben benieuwd!

 

 Sjaak gaat ’s avonds tussen 21.30u en 22.30u op schildpaddenjacht, maar helaas tevergeefs.

 

 

 

 

Diaserie Anamur

Diaserie Anamur

 

 

 27 mei. Van Anamur naar Tasucu ( voor Silifke)

 

Vannacht een ware muggenplaag gehad. We hebben er wel meer dan dertig moeten trotseren. Sjaak heeft ze allemaal geroosterd, dus wordt een lekker maal vandaag.

De route naar Silifke gaat door vele plaatsen en langs bergwanden met regelmatige steile 15% beklimmingen en afdalingen en met het nodige bochtenwerk. Vandaag zelfs een enkele regendruppel zien en horen vallen. Voordat je hem kon zien, wastie al opgedroogd. Ze zijn overal druk met de wegen bezig. Er is zelfs een stuk vierbaansweg, die onze GPS nog niet kent.

We hebben weer een leuke camping aan zee. We zijn de enigste camper.

Gaan ’s middags op de fiets naar Tasucu om een tag voor de autobaan te bemachtigen. Dit lukt echter niet, we worden naar de Bank gestuurd, vandaar naar de PTT post. Deze heeft geen tags meer en stuurt ons naar Silifke PTT. Op de camping zegt de eigenaresse, dat dit niet nodig is en we in een hokje aan het begin van de tolweg een tag kunnen kopen,  maar Miep en Cock hebben dit geprobeerd en is niet gelukt 

 

Tasucu

Tasucu

 

 

 

                                                       

uitzicht vanuit camping Tasucu

 

haven van Tasucu

 

 

28 mei van Tasucu naar Cappadocië

 

 

We vertrekken rond 8.30u. Het is een mooie route langs de kust.  We worden onderweg aan de kant gemaand door de politie. Alleen rijbewijscontrole, voor een kopie doet hij het. Hij kent het verschil niet eens.

In Erdemi ziet Sjaak opeens een PTT post en gaat vragen voor de tag. Met het kentekenbewijs en paspoort erin, komt hij eruit met de tag en wel 35 TL lichter ( € 12,-) Na 2 uur nog maar 73 km gereden te hebben, kunnen we eindelijk zoeven over de autobaan. Wat een snelheid, we rijden wel 100 km p/u.

Al heel lang niet meer zo hard kunnen rijden, is even wennen.

200 km kunnen we er gebruik van maken, dan gaan we bij Nigde naar de 805 en daarna op de 765.

 

 

 

 

 

 

Langs deze weg komen we in Derinkuyu, waar we een ondergrondse stad van vroeger bezoeken. In dit gebied moeten er ongeveer 36 ondergrondse steden geweest zijn, maar er zijn er maar een paar opgegraven. Hiervan is Derinkuyu     ( Diepe Bron) de grootste, populairste en best verlichte. Het complex heeft 8 verdiepingen en is 60m diep. Men denkt, dat er 20.000 mensen hebben geleefd.  Op de 1e niveaus zijn onder meer een stal , een druivenpers en opslagplaats. Meer naar beneden liggen de woonverblijven, de keuken en kerk.

Je loopt door lange smalle, lage tunnels van het ene naar het andere niveau.

Het is heel apart, maar ook een beetje benauwend, alhoewel de enorme ventilatieschachten nog goed werken. Er moeten vroeger wel kleine mensen gewoond hebben, want je moet overal bukkend doorheen en de vertrekken zijn heel klein. 10 km verderop kun je nog zo’n stad bezoeken, maar we hebben het wel gezien en rijden door naar de Kaya camping, waar de groep van NKC ook is (een Nederlandse camper reisclub). We hebben een prachtig uitzicht op spectuculaire versteende vulkanische formaties. We willen hier gaan wandelen, een ballonvaart maken, rondritten rijden om de omliggende tufsteenformaties te bewonderen. Helaas zijn de weersvoorspellingen niet juf en het, maar we maken er het beste van. We hebben er zin an!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

ondergrondse gangen

 

ondergrondse gangen en kamers

 

een molensteen als afsluiting

 

 29 mei. Cappadocië

 

 

Landschap Cappadocie

 

 

 

uitzicht camping

 

We zitten op een camping, die maar 1 km verwijderd ligt van het Göreme-openlucht museum en waar je ’s  morgens de ballonnen moet zien kunnen landen.

Dus Sjaak vanochtend al om 5.30u uit bed om de NKC groep te zien landen. Helaas………er is geen ballon te bekennen. De tocht is niet doorgegaan, waarschijnlijk  v.w. de wind en slecht zicht. Toen weer maar snel terug in bed en lekker verder knorren. Het is heerlijk koel om te slapen.

Na het ontbijt op pad naar het openlucht museum. Hier bevindt zich de grootste concentratie aan rots kapellen en kloosters. Minstens 30 kerken vanaf de 9e eeuw zijn hier uit het zachte, vulkanische tufsteen gehakt.

In veel kerken , zie je nog schitterende Byzantijnse fresco’s met beelden uit het O.T. en N.T. Het is werkelijk schitterend om dit met eigen ogen te kunnen aanschouwen en om daar rond te lopen. Overal om je heen zie je de eigenaardigste vormen, waarin dus kerken en woningen uitgehold zijn.

 

 

 

 

 

diaserie openluchtmuseum

Diaserie openluchtmuseum Goreme

 

Terug gekomen bij de camping, begint het wat te donderen en ziet het aardig donker. Het drupt wat, maar de bui trekt niet door. We besluiten om de kerk te bezoeken met de mooiste fresco’s en om door te lopen naar het dorp Göreme, waar ook allerlei formaties en grotwoningen te zien zijn.  Als we onderweg zijn, begint het wat te regenen, later in het dorp nog meer, dus zoeken we een restaurantje voor een cappuccino. Als het daarna bijna droog is, haasten we ons terug naar de camping. We zijn nog maar goed en wel binnen, of de bui barst los voor een paar uren. Ondanks het weer hebben we vandaag weer super genoten van al het moois, wat we gezien hebben. 

 

Zaterdag 30 mei. Cappadocië

 

Vanmorgen  om 6.45u kijkt Sjaak uit het raam  en zegt: “ik zie ballonnen”.

We kleden ons half aan en vliegen naar buiten om foto’s/ film te maken.

Wat een prachtig gezicht!! 

 

 

 

       

zicht vanaf camping

 

 

 

's morgens vroeg vanaf camping

 

Na het ontbijt willen we snel gaan wandelen (route van 9 km), maar Sjaak wordt opgehouden door de buren. Het wordt nu 9.30u. We lopen de rode en rose Valley, althans dat plan is er. Onderweg wordt het steeds donkerder en donkerder en is het weer flink aan het rommelen. Als we onderweg n kopje thee drinken en we vragen naar het weer, zegt hij dat het om 11.00u gaat regenen en het voorlopig niet ophoudt. We zijn nog niet zo heel ver weg van de camping, dus besluiten we terug te gaan. En jawel 5 min. voor 11u begint het te regenen. Gelukkig komen we droog aan.

 

 

       

de wandeling

 

door tunnels en spleten

 

slechtweer opkomst

 

 

 

 

markt in Urgup

 

Na de lunch gaan we naar Urgup, want daar is het markt. We mogen met een busje meerijden (heel aardig!). We zien, een soort Kasteel boven en om ons heen allerlei grotwoningen. We klimmen eerst naar boven, naar de Kadikalesi met de Altikaptombe. Het weggetje loopt super steil. We hebben van hieruit een prachtig uitzicht op Urgup. Als we beneden terug zijn, klimmen we naar de grotwoningen om van dichtbij te bekijken. Wat een eigenaardig gezicht!

Tenslotte lopen we naar de markt, waar we een poosje rond lopen en vooral fruit en groenten kopen. Het kost maar een prikkie hier.

Het weer is wisselend, dan weer zon en dan weer wat regen. We kijken, of er een bus terug gaat en jawel, we kunnen mee. Hoewel we de laatste 300m nog moeten lopen. Dat is geen probleem.

We worden later uitgenodigd bij de buren, omdat zij jarig is en de fles Sekt ontkurkt wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

diaserie Urgup

Diaserie Urgup

 

31 mei. Cappadocië.

 

Vandaag willen we op tijd ( (9.00u) de wandelroute gaan lopen. Door verschillende dingen te vergeten en weer een verkeerd pad ten nemen, wordt de start een half uur verzet. Maar dan gaan we er ook vóór.

Het eerste gedeelte tot het theetentje is bekend. Daarna gaat het verder met stijgen en dalen, langs smalle paadjes, door smalle tunnels, over uitgeholde treden en over ijzeren steile trappen. Het is een prachtige route langs de roze en rode vallei en nog meerdere valleien, omdat we de route kwijt zijn, want het is heel slecht aangegeven overal. Gelukkig komen we onderweg wat tentjes tegen, die het een en ander verkopen en waar we kunnen genieten van een vers sapje en een zak chips. We krijgen hier een betere kaart en kunnen onze route zonder problemen vervolgen. We komen in het plaatsje Ḉavuşin, waar de zondagsrust heerst en weinig open is. Ook de dolmus rijdt weinig horen we, dus houden we een taxi aan, die we toevallig ineens tegenkomen. We nemen de buren mee, die aan de weg ook wachten op een dolmus. Dat is toevallig! De rest van de dag doen we rustig aan. Het is een pittige en vermoeiende wandeling geweest van zo’n drieënhalf uur.

Trouwens het regent  ’s middags regelmatig, dus we hebben weer geboft.

 

 

Diaserie Rose en Red Valley

Diaserie Rose en Red Valley

 

1 juni. Cappadocë.

 

Vandaag de GROTE dag!

Na een heerlijke nachtrust, zonder wakker te liggen, zijn we om 4.15u opgestaan. Om 5.00u worden we door een busje opgehaald. We krijgen eerst nog koffie/thee met een broodje en worden daarna naar de plaats van de ballon gebracht. Het voorspel moet nog beginnen, zoals de lucht die in de ballon wordt geblazen door ventilatoren, waar medewerkers bij helpen om de ballon recht te houden met touwen, het aansteken van de branders is om de lucht te verwarmen, zodat de ballon omhoog komt, samen met de korf waar 4 compartimenten inzitten voor vier personen per compartiment.

Dan  gaat het beginnen!!!!  

Het is super weer, een blauwe lucht met een stralende zon. Beter kunnen we het niet treffen! Het is het mooiste weer sinds we hier zijn. Wat een bofkonten zijn we weer.

Via een trapje stap je in het compartiment en als iedereen staat, gaan we los.

We varen door de lucht dat rustig  gaat.  Wat is het stil hier, behalve de branders die je elke keer hoort. Het is geweldig!!

We hebben een leuke piloot, die ons zijn stuurmanskunst laat zien. De ene keer zweven we boven de rotsen en de andere keer varen we tussen de rotsen door. We komen zo laag, dat we de blaadjes van de bomen kunnen plukken, hij maakt zelfs een keer een “touch” op de grond. Binnen een mum van tijd zitten we weer op 550m, want hoger mogen ze niet.  Wat een belevenis is dit. Het is allemaal zo relaxed, dat er geen angstig moment geweest is.

We zijn alwéér een ervaring rijker!!! Super!!! Voor iedereen aan te raden!

Aan het eind wordt de ballon zo gemanoeuvreerd en met behulp van medewerkers een beetje bijgestuurd, zodat we boven op de aanhangwagen van de auto landen. Tot slot krijgen we champagne aangeboden en worden we weer terug gebracht naar de camping.

 

 

diaserie ballonvaart

Diaserie ballonvaart Cappadocie

 

De rest van de dag hebben we ook niet stil gezeten, want rond 11.00u zijn we vertrokken voor een rondje langs stadjes en valleien.

Als eerste gaan we naar Uςhisar, waar een Kasteel boven alles uitstijgt. We zetten de camper op een parkeerplaats buiten het dorp en klimmen over allerlei paadjes en trappen naar boven. Het is een prachtig gezicht en je kijkt over heel de omgeving. Als we terug willen naar de camper, merken we na een poosje, dat we verkeerd zijn. We zoeken en zoeken, maar weten niet hoe we bij de camper moeten komen. Gelukkig is er ineens een Turkse familie, die Nederlands spreekt, omdat hij  35 jaar in Nederland gewerkt heeft. Hij vraagt aan anderen hoe we naar de parkeerplaats moeten lopen en het blijkt nu, dat we aan de andere kant van het Kasteel naar beneden moeten lopen. We zijn super blij, als we na anderhalf uur weer bij de camper komen.

Van daaruit gaan we naar het liefdesdal om dit te bekijken. Op de foto’s wordt duidelijk, waarom dit zo genoemd wordt.

Daarna gaat het naar het leuk lommerrijk stadje Avanos, dat bekend staat om zijn pottenbakkers. Dit kun je bij het binnenkomen ervan zien. Keramiek en wijn zijn de belangrijkste bron van inkomsten.

Dan rijden we langs de schoorstenen vallei en de Devrent vallei. Iedere vallei heeft zijn eigenaardige rotsformaties. Prachtig!

Het is een prachtige route, waarvan we rond 17.00u weer terug zijn op de camping. We hebben dus een 12-urige werkdag gehad met prachtig mooi weer

en geweldige ervaringen.

 

 

 

 

 

diaserie rondrit Cappadocie

Diaserie rondrit Cappadocie

2 juni. Cappadocië.

 

Vandaag nemen we een rustdag. Meestal is dat een poetsdag en wasdag.

Poetsen is hard nodig, maar v.w. de donkere luchten niet echt een wasdag.

We houden ons dus maar bezig met het bijwerken van de website, zodat we

“up to date” zijn.  Morgen gaat het verder na 6 nachten Cappadocië.

 

 

 

 

 

TerugVerder
www.dereisridders.nl  | 
bezoekerteller
dank voor u bezoek